Sajtószoba

2016. február 19.

Élő tüdőszövetet állítottak elő a pécsi egyetem kutatói. Ez lehet az első lépés azon az úton, melynek a végén 3D nyomtatással előállított, beültetésre alkalmas élő szervek állhatnak – hangzott el a Petőfi TV háromdimenziós technológiáról szóló műsorában (melyet nem mellékesen a Basiliskus 3D szakértőinek közreműködésével állítottak össze). A különféle implantátumok nyomtatásának már komoly múltja van, a 3D nyomatóval készült vázra és érhálózatra helyezett élő szövetek azonbanigazi áttörést jelenthetnek a háromdimenziós technológia gyógyászati felhasználásában is. Az első lépéseken már túljutottak a kutatók. Az egyetemen előállított megfelelő tisztaságú élő sejteket egyfajta tintaként használva „pici szerv-gombóckákat” készítenek, és ezeket nyomtatják egymás
mellé arra a mintázatra, amilyennek a szervnek lennie kell.

A következő linken a teljes videó elérhető: Petofilive.hu

2016. február 17.

Kicsit képbe kerülünk, mi is az a Basiliskus – ezekkel a szavakkal konferálta fel a Basiliskus 3D munkáját bemutató riportot a Petőfi Tv műsorvezetője, aki a háromdimenziós nyomtatás szakértőiként mutatta be a cég munkatársait. Az adásban látható volt, hogyan készül háromdimenziós élethű szobor a riporterről, akit egyetlen villanás alatt örökített meg egy 36 kamerából álló rendszer. Mucsicska András technológiai vezető mesélt a műtárgyak, szobrok, épületekhez, régészeti leletekhez használt lézeres és látható fénnyel működő mobil szkennerekről. A géppark bemutatása során láthattuk, hogyan formálódik egy társasjátékhoz készülő törpeharcos figurája, megismerkedhettünk az ékszerek előállításához szükséges nagy pontosságú viasznyomtatóval, és a fotópolimeres berendezéssel is, ami bőrbarát anyagot használ, így például hallókészülékek füljáratát is lehet nyomtatni.
A tévéműsorban Graber Miklós marketing vezető megmutatta a Magyar Tudományos Akadémia elnöki pecsétnyomóját, amelyet viaszból nyomtatott minta alapján bronzból öntöttek ki, és beszélt azokról a múzeumi kiállítási anyagok közül is, amelyek kinyomtatott másolatait immár kockázat nélkül a látogatók kezébe lehet adni. Ez többek között a vakok és gyengénlátók számára lehet fontos, de új lehetőségeket nyit a gyerekeket megszólító múzeumpedagógiában is. A filmben szó esett a Nemzeti Múzeum timpanonjának beszkenneléséről, majd arról, hogy a homlokzat kőszobrainak digitális változatai utólag modern audiovizuális eszközöket kaptak a kezükbe. Az ily módon átalakított (és persze kinyomtatott) kompozíció volt a díj a tavalyi nemzetközi múzeumdigitalizációs szemle gálaestjén. A történelem és a 3D technológia találkozási pontjaként a tévében látható volt a magyarországi várakat ötszáz évvel ezelőtti állapotukban bemutató, megrendelésre készülő prototípusok egyik-másik darabja is.
Az élő adásban 3D nyomatási szakértőként mutatták be Mischinger Balázs cégvezetőt, aki elmondta,hogyan készült a beszkennelt (és szupermenné alakított) riporter figurája, amit kompozit porba fecskendezett színezett ragasztóval nyomtattak. A műsorban szó esett a precíziós ékszernyomtatásról, az egyedi tervezésű darabokról viaszmodellek készülnek, majd viaszveszejtéses eljárással létrejött öntőformákban tetszőleges fémből (bronzból, orvosi acélból, ezüstből, aranyból) kiönthetők lesznek. Mischinger Balázs mutatott egy építészek számára készített, három dimenzióban nyomtatott beépítési tervet is, amely a még nem létező épületekkel együtt mutatja meg a majdani városképet. De nem kell mindig nagyban gondolkodni, magánszemélyek hétköznapi igényeinek kielégítésére is alkalmas a háromdimenziós nyomtatás, a szakértő erre példaként említette azt az esetet, ha valakinek valaki egy régi gáztűzhely elveszett gombját szeretné beszerezni, azt úgyszólván fillérekből elő lehet állítani.

A teljes videó megtekinthető az alábbi linken: Petofilive.hu

2015. november 28.

PlayIT-Veletech kiállítás: legyen belőled „kicsién”?

“A 3D technológia fejlődésével egyre nagyobb az igény, hogy a fotók helyett szobrokat készíthessünk magunkból (MiniMe). A PlayIT-Veletech kiállításon erre is lehetőség van, a Basiliskus 3D standján néhány perc alatt elkészül a szkennelés. A választható méretben kinyomtatott hasonmásokat a jövő hét folyamán postai úton vagy személyesen vehetik át az érdeklődők.”

A teljes cikk IDE kattintva érhető el

2015. május 14-16

3D Printing Days:

Budapesten, az Akvárium Klubban május 14. és 16. között rendezték meg a 3D Printing Days-et, amelyen a Basiliskus 3D Grafikai Stúdió is részt vett. Közép-Európa egyik legjelentősebb rendezvénye a 3D nyomtatás világáról, a technológiáról, és az additív gyártásról szólt.

„Találkoztam még több vállalattal, és még néhány további érdekes terméket is találtam. Ezek közé tartozott a 3D nyomtató és szkenner forgalmazó és szolgáltató, mint a Fre3Dee és a Basiliskus 3D.” – A teljes cikket IDE kattintva olvashatja el.

A kiállításon bemutatásra került legújabb szkennerünk, a Digic photoscannert, amelynek a szkennelési ideje, mindössze 0,1 mp, megkönnyítve ezzel a szkennelés lehetőségét. Természetesen a látogatóknak lehetőségük nyílt szkennerünk kipróbálására is.

Az alábbi videóban kollégánk is, Mucsicska András a 3D modellekről, és applikációnkról oszt meg velünk néhány fontos információt! (0:37-től 1:45-ig)
A videó megtekinthető az alábbi honlapon: vs.hu

 „Olyan egyedi dolgokat is készíttethet, mint például az ékszerek öntőformája. Tényleg egyedi ékszereket lehet így kiöntetni olyan kis részletekkel, amiket egyébként nem lehetne kivitelezni.” – írják a divany.hu honlapon.

divany.hu
„Sőt, csináltathat magából babát. Lemodellezik 3D-ben, majd nyomtatnak önből egy makett példányt. Olyan ruhában és alakkal, amilyet csak szeretne.” – Nos, konkrétan ennek a „babának” a neve: miniME

divany.hu
„Az eredeti és a Batman változat. Ilyet akár már most rendelhet saját magából a Basiliskus 3D standon.”

2015. május 6. 

Michelisz Norbiról és Zengő Zoltánról miniME készült:

A teljes cikk ITT érthető el

„MiniME készült Michelisz Norbert-ről és Zengő Zoltánról!

A Basiliskus 3D Grafikai Stúdió legújabb munkája során miniME szobrokat készített Michelisz Norbertről, az Európa-kupa és többszörös világbajnoki futamgyőztes magyar autóversenyzőről és Zengő Zoltánról, a Zengő Motorsport alapítójáról, Fülöp Attila a BURN hazai PR menedzserének kérésére, amellyel egy különleges ajándékot szerettek volna adni a május 3.-i magyar WTCC futam után.”

2015. március 6-7

Junior Expo Kiállítás:

„Az idei Junior Expo első díját – egy kínai tanulmányutat – a Budapest Apartments 24/7 Kft. nyerte, második a Basiliskus 3D Kft. lett, harmadik pedig a Sanipump Kft. érte el.
A rendezvény a magyarországi és határon túli, 35 évesnél fiatalabb vállalkozóknak adott bemutatkozási lehetőséget. – A kiállítói paletta óriási változatosságot mutatott: a kézművesektől a 3D-technikával foglalkozókig sokan voltak jelen a standokon –  mondta dr. Horváth Ágnes, az AUE elnöke.”

Kattints ide a további cikk olvasásához

2014. szeptember

3D nyomtatott robot, Marvin

Az eredeti cikket elolvashatod az alábbi linken, a 3D nyomtatási technológiák egy vezető hírportálján:  http://3dprint.com/16367/mini-marvin-3d-printed/

Kollégánk elkészítette Marvin-t, a valaha készült legkisebb 3D viasznyomtatást:

„Egyre többen fedezik fel a 3D-nyomtatás világát, különösen a 3D Hubs (3D-nyomtatótulajdonosok és tervezők számára létrehozott platform) ismeri a kis 3D nyomtatott robotot, Marvint, aki a 3D nyomtatás szimbólumává vált. Sokan nyomtatták ki Marvint, annak érdekében, hogy teszteljék ill. bemutassák a nyomtatók felbontását. Marvin szinte a 3D nyomtatás záloga, hiszen bemutatja a nyomtatás minőségét.”

A kisebbik Marvin mindössze 2,4 mm, és a nagyobbik is “csak” 5 mm.

2014. július

Így válhat Önből is ékszer – Cikket írt rólunk az origo.hu!

A teljes cikkért kattints IDE

„Kizárólag unalmas műanyag alkatrészek jutnak eszébe a 3D-nyomtatásról? Ön téved, már a különleges ékszerek is ezzel készülnek: nézze meg, hogyan költözött kollégánk arca egy érmére a legmodernebb gépek segítségével!

Magyarországon is több ötvös készít a segítségével olyan ékszereket, amelyek előállítása kézzel vagy megvalósíthatatlan volna, vagy annyira sok munka lenne vele, hogy akár több százezer forintra emelné az elkészítés költségét.

Az új technológiák segítségével a gyártás ennek töredékéből megoldható – magyarázta az Origónak Mischinger Balázs, a 3D-nyomtatással és szkenneléssel foglalkozó Basiliskus 3DGrafikai Stúdió technológiai vezetője.”

2014. március 7-8

„A jövő tudásból és tehetségből épül” – V. Junior Expo Egerben

www.fmkik.hu

„A díjátadó gálán gazdára talált több különdíj is. Az elismeréseket a díjakat felajánló vállalkozások ítélték oda az általuk választott kiállítóknak. Érdekes, hogy a különdíjak egy részét is a szakmai díjazottak zsebelték be. Az Agria Univeristas Egyesület Különdíját, a Bécsi tanulmányútra jogosító beszállókártyát vehette át a Basiliskus 3D (3D technológia) és a Lotus Romeo (lovasruházat).”

2014. január

3D technikával készült műtárgymásolat Szolnokon

IDE kattintva a teljes cikk elérhető.

„A Damjanich János Múzeum munkatársai tegnap vehették kézbe az első 3D nyomtatóval készült műtárgymásolatot, melyet még tavaly ősszel digitalizált a Basiliskus 3D grafikai stúdió. A Kr.e. 1500 tájáról származó bronzkori tálat egy 3D kézi szkenner segítségével olyan digitális állománnyá alakították, mely tetszőlegesen módosítható, méretezhető, színezhető, majd 3D nyomtatóval elkészítették annak pontos másolatát.”

2014. október

Arany ékszer készítésében segédkeztünk:

ARANYÉKSZER, DE NEM AKÁRHOGY

Gigamax oldalán elolvasható a cikk.

Egy kedves partnerünk egy egyedi ajándékot szeretett volna készíteni felesége születésnapjára, mégpedig egy arany ékszert, és itt jöttünk segítségükre:

„Szerencsére a 3D nyomtatás már messze itt tart. Úgyhogy felhívtam egy nagyon kedves partnerünket és barátunkat, hogy tudnak-e segíteni az ékszer elkészítésében. A Basiliskus 3D nyomtatója viasszal dolgozik, ezért ezzel viszonylag rövid idő alatt, extrém magas minőségű nyomatok készíthetőek, amik aztán viaszveszejtéses eljárással akár aranyból kiönthetőek.”

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás